Ivysactiveageingblog



i.martens@student.avans.nl

Week 14: Frailty

Tijdens dit college hebben we de film Amour gekeken

Genre:

Drama

Regie:

Michael Haneke

Cast:

Jean-Louis Trintignant,Emmanuelle RivaIsabelle HuppertAlexandre Tharaud,William Shimellmeer »

Lengte:

127 minuten

Land:

Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland

Taal:

Frans

Drama van Michael Haneke over een bejaard echtpaar, waarvan de vrouw een herseninfarct krijgt en langzaam aftakelt onder de ogen van haar echtgenoot

De twee gepensioneerde muziekleraren Georges en Anne wonen in Parijs. Hun dochter, ook een musicus, woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een herseninfarct. Hierdoor raakt ze aan één kant van haar lichaam verlamd. Dit stelt de relatie tussen Georges, Anne en hun dochter behoorlijk op de proef.

Dit drama werd genomineerd voor vijf Oscars en won het beeldje in de categorie Beste Buitenlandse Film. Daarnaast kreeg de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke voor deze film de Gouden Palm overhandigd op het filmfestival van Cannes in 2012. Drie jaar eerder won hij dezelfde prijs met 'Das weiße Band'.

Emoties tijdens de film
Binnen de film kwamen veel verschillende emoties naar voren bij zowel de man als vrouw. De vrouw moest een hersenoperatie ondergaan. De kans dat deze operatie fout zou gaan was klein. De operatie ging echter toch wel fout. Mevrouw raakte deels verlamd en werd rolstoelgebonden. De man wilde graag thuis voor zijn vrouw zorgen en deed dit ook goed. Hij wilde thuis voor haar zorgen omdat hij zijn vrouw had beloofd dat ze niet naar een zorginstelling hoefden. Tijdens de periode van verzorgen kwamen er veel verschillende emoties naar voren: Verdriet, bezorgd, boos, plezier, onrustig, geiriteerd, wanhoop. Vooral de wanhoop speelde een grote rol. De man deed er alles aan om goed voor zij vrouw te zorgen. De vrouw wilde eigenlijk helemaal niet verzorgd worden en wilde het liefst alles nog helemaal zelf doen. Dit was alleen niet mogelijk. Naar een tijdje werd zijn vrouw bedlegerig. Op een gegeven moment werd het haar man allemaal teveel en heeft hij zijn vrouw vermoord. 
 

Frailty

1. Groningen Frailty indicator(GFI)

Voordelen: Er wordt verder doorgevraagd op bepaalde onderwerpen zoals bijvoorbeeld eenzaamheid. Er is daarnaast ook de mogelijkheid om een aantal vragen met ‘soms’ te beantwoorden ipv alleen ja of nee.

Nadelen: De TFI is betrouwbaarder in de praktijk, de vragen blijven vrij beknopt, minder vragen dan in de TFI.

2. Strawbridge Questionnaire

Voordelen: Er wordt naar veel verschillende aspecten van de lichamelijke gezondheid gekeken, mensen worden langere tijd gevolgd om te beslissen of ze frail zijn of niet.

Nadelen: Oud en achterhaald, er wordt veel meer gericht op lichamelijke gebreken dat de psychische toestand.

Tilburg frailty indicator(TFI): Ik heb de lijst doorgenomen met een mevrouw van 83 jaar, deze vrouw is een alleenstaande vrouw. De vragenlijst was erg kort. Er worden voornamelijk gesloten vragen gesteld. Ik denk dat het lastig is om doormiddel van gesloten vragen na te gaan of iemand kwetsbaar is. Daarnaast worden er ook een aantal privacy gevoelige vragen gesteld. Aangezien deze mevrouw alleen thuis woonde gaf ze aan dat ze zich wel eens eenzaam voelde. Echter gaf ze zelf aan dat ze zich niet kwetsbaar voelde. De lijst gaf iets anders aan dan wat ze zelf vond. 

Kwetsbaarheid is iets dat moeilijk te meten is. Ik denk dat de TFI betrouwbaarder is dan de Strawbridge Questionnaire. Dit omdat de TFI iets uitgebreider is. Ook bestaat de TFI minder lang. De TFI is dus recenter.