Ivysactiveageingblog



i.martens@student.avans.nl

Week 4 Leefstijl factoren in de bluezones

Artikelen Blue zones ‘Power 9’

1.       Beweeg natuurlijk (Slatman, 2012)

Iedereen kan er zelf voor kiezen om gezond te leven. Het is een eigen keuze die je maakt om gezond te gaan leven. Doordat er steeds meer social media komt gaan mensen steeds minder vaak naar de kerk, sportvereniging, etc. om hun sociale contacten te behouden. Dit wordt op een eenvoudige manier gedaan doormiddel van social media. Iedereen kan zijn of haar leefstijl veranderen wanneer hij of zij er ook echt daadwerkelijk voor gaat. Als iemand nooit heeft gesport kun je niet van deze persoon verwachten dat hij of zij in een keer heel veel gaat sporten. Maar wanneer hij of zij wel veel op de kleinkinderen past kan er voor gekozen worden om hun kleinkinderen te motiveren tot bewegen dus bijvoorbeeld lekker een stukje gaan wandelen (Dit is ook iets wat mijn oma altijd met mij deed, ik vond dit altijd super leuk). Om mensen uit te dagen tot het meer bewegen zou iemand een nieuw bewegingspatroon en uitdagingen moeten krijgen. Dit kan dan geïntegreerd worden in zijn of haar levensstijl.

2.       Het hebben van een doel (Rijskwijk, 2009)

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je een doel hebt in je leven dit de kans met 57% verminderde op vroeger sterven. Deze score werd niet beïnvloed door de mate van bijvoorbeeld fysieke beperking.

3.       Schakel een versnelling terug (Kooistra, 2008)

Als je mooi uitzicht wil zien vanaf een bergtop zijn er duizenden foto’s op internet te vinden maar het is toch altijd mooier als je zelf gaat kijken. Dit is echter iets wat mensen steeds minder doen. Tijdens een wandeling naar de top van de berg werd de schrijver van dit artikel zelfs ingehaald door ouderen vrouwen van boven de 70 jaar. Zij waren echter gewend om dit te doen. De schrijver daar in tegen niet. Wij willen tegenwoordig alles snel doen door alles op internet op te zoeken maar als je echt iets moois wilt zien dan moet je toch echt gewoon zelf gaan kijken en hiervoor de tijd nemen. Tijd maken voor activiteiten zoals bijvoorbeeld een berg te beklimmen. Niet altijd willen haasten.

4.       80% Regel (Vinkers, 2012)

Gezonde producten schijnen duurder te zijn dan gewone producten doormiddel van een onderzoek probeert Britse onderzoekers hier het tegendeel van te bewijzen. Er werd onderzoek gedaan onder 13 kinderen tussen de 5 en 16 jaar, zij moesten drie dagen lang een eetdagboek bijhouden. Aan de hand van Eat well plate (Bij ons bekend als de schijf van 5) werd er een gezond alternatief menu opgesteld met de zelfde hoeveelheid calorieën. Zo werden vervolgens de inkoopkosten van beide menu’s vergeleken bij verschillende supermarkten. Hier uit kwam naar voren dat een gezond menu bij de budget supermarkt slechts 33 cent extra koste. Een ongezond menu koste 2,48 per dag en een gezond menu koste 2,81 per dag. Gezond eten hoeft dus helemaal niet zo heel veel duurder te zijn. In de gewone supermarkten kwam zelfs naar voren dat het gezonde menu goedkoper was dan het ongezonde menu.

5.       Baseer je eetpatroon op plantaardig voedsel (Margaret van den Berg, 2007)

Dit artikel geeft de richtlijnen van goede voeding aan. De 8 richtlijnen die besproken worden in dit artikel zijn:

1. Op ten minste 5 - maar bij voorkeur op alle - dagen van de week minstens een half uur matig inspannende lichamelijke activiteit (bijvoorbeeld fietsen, stevig lopen of tuinieren).
2. Gebruik dagelijks 150-200 gram groente en 200 gram fruit
3. Gebruik een voeding die dagelijks 30-40 gram vezel afkomstig van groente, fruit en volkoren graanproducten bevat.
4. Beperk het gebruik van verzadigde vetzuren tot maximaal 10 energieprocent en van transonverzadigde vetzuren tot maximaal 1 energieprocent.
5. Twee porties (100-150 gram) (vette) vis per week.
6. Maximaal 7 eet/drinkmomenten per dag.
7. Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.
8. Beperk alcoholische drank tot 2 standaard glazen (mannen) of 1 standaard glas (vrouwen) per dag.

6.       Drink alcohol met mate (cats, 2002)

Er is een onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is uitgevoerd in 4 verschillende groepen. Zo bestond de eerste groep uit geheeld onthouders en de laatste groep bestond uit forse drinkers. De groepen werden dus ingedeeld op voor geschiedenis. Na een onderzoek van 4 jaar bleek dat wanneer je matig alcohol drinkt en dan vooral rode wijn dit het risico op cardiovasculaire complicaties verkleind.

7.       Geloof (Eltica de Jager Meezenbroek, 2008)

Spiritualiteit blijkt vooral een goede bijdrage te leveren bij stressvolle situaties zoals bijvoorbeeld een chronische ziekte. Ook mensen die niet in god geloven kunnen spiritueel zijn. Het is belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan spiritualiteit in de zorg. De zorgverleners waren het er mee eens dat dit de kwaliteit van de zorg ten goede komt. De experts noemden drie manieren waarop artsen en verpleegkundigen meer aandacht kunnen besteden aan spiritualiteit. Ten eerste is het van belang dat zij een aandachtige, ontvankelijke en rustige houding aannemen in het contact met de patiënt. Een tweede manier om meer aandacht te besteden aan spiritualiteit is dat artsen en verpleegkundigen meer stil staan bij hun eigen zingevingprocessen en bij hun eigen ervaringen met existentiële thema’s. Een derde manier om meer stil te staan bij spiritualiteit is het als een onderdeel van het takenpakket zien om aandacht te hebben voor de spirituele behoeften en vragen van patiënten.

8.       Familie voorop (Appels, 2009)

Uit dit artikel komt naar voren dat de familie veel te weinig inspraak heeft op de verzorging van zijn of haar familie lid bijvoorbeeld een vader of moeder. In de zorginstelling is het belangrijk dat de familie meer inspraak krijgt en dat ook de familie kan bepalen op welke manier de cliënt (familie lid) verzorgd wordt. De familie moet dus meer betrokken worden bij het zorgproces.

9.       Leven in een hechte gemeenschap (Denkbeeld, 2006)

Als er gekeken wordt naar eenzaamheid is het belangrijk dat het begrip eenzaamheid goed wordt gedefinieerd. Van de 20 projecten die uitgevoerd waren voor het tegen gaan van eenzaamheid werkte er slecht 2. De projecten die daadwerkelijk hielpen waren: een project waarbij ouderen met een chronische ziekte die niet mobiel waren een computer met webcam kregen. Waarmee ze met hun familie konden beeldbellen. En konden ze contact houden met bijvoorbeeld hulpverleners etc.
Eenzaamheid verhoogt de kans op een depressie, wanneer je eenzaamheid wilt tegengaan moet de definitie eenzaamheid eerst goed gedefinieerd worden.

Bibliografie

Appels, M. (2009). Samenspel en familie. Denkbeeld, 30.

cats, V. M. (2002). Rode wijn - naar een genuanceerde gezondheidsboodschap. Nederlandse heart journal, 533.

Denkbeeld. (2006). Ouderen en eenzaamheid, slechts weinig interventies succesvol. Denkbeeld, 121-122.

Eltica de Jager Meezenbroek, G. P. (2008). Spiritualiteit in de gezondheidszorg. Tijsschrift voor gezondheidswetenschappen, 15-17.

Kooistra, B. (2008). Haast en angst. Uit het land, 11.

Margaret van den Berg, J. v. (2007). Nieuwe richtlijnen goede voeding. Tijdschrift voor praktijkondersteuning, 90-92.

Rijskwijk, E. v. (2009). Zorg dat je een doel hebt in je leven. Huisarts & Wetenschap, 622.

Slatman, J. (2012). Duurzaam meer bewegen. Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen, 6-7.

Vinkers, M. (2012). Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Huisarts & Wetenschap, 143.

 

Filmpje waar ik heel hard om het moeten lachen

https://www.youtube.com/watch?v=DnIF5yXO_8s
 
Ik heb hier heel hard om moeten lachen omdat de ouderen proberen nog lekker jong te zijn, maar hieruit blijkt dat dit toch niet helemaal meer goed gaat.